هر آنچه که راجع به واردات کالا باید بدانیم
هر آنچه که راجع به واردات کالا باید بدانیم
هدف ما از نوشتن این مقاله این است که شما با زوایای مختلف واردات کالا و اهمیت آن بیشتر آشنا شوید و بتوانید حداقل به برخی از سوالات خود در این حوزه، پاسخ دهید.پس تا انتهای این مقاله، همراه با ما باشید.
قوانین مربوط به واردات کالا در ایران
در این خصوص، مجموعه قوانین و مقررات صادرات و واردات کالا وجود دارد، که در سال ۱۳۷۲ توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. این قوانین، پایه قوانین حوزه تجارت ایران را تشکیل می دهد و دارای ۲۴ ماده مختلف است که به بیان کلیات و خط قرمزهای مربوط به حوزه های تجاری در آن پرداخته می شود.
بررسی این قوانین به شما کمک می کند تا آشنا به رویکرد های کلی کشور به منظور واردات و صادرات باشید و کالاهایی که ورود آن به کشورممنوع است را بشناسید.
الف)آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
قابل ذکر است که، پس از آن که مجلس اقدام به تدوین قوانین جامع و کاملی در حوزه صادرات و واردات کرد، در سال ۱۳۷۳ هیئت وزیران تلاش کرند تا آیین نامهایی را که در حوزه قوانین نوشته شده، به تصویب برسانند و سرانجام، آن را در حوزه واردات کالا اجرایی کند.
آیین نامه مذکور در 46 ماده تنظیم شده، و دارای نکات بسیار مهمی در زمینه واردات است. این آیین نامه، مکمل قانونی است که در 24 ماده توسط مجلس به تصویب رسیده است. و تمام تجاری که در این زمینه فعالیت دارند می بایست از آن پیروی کنند.
ب) جایگاه آیین نامه و قانون جدید گمرکی
در سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی قانون و آیین نامه امور گمرکی را به تنظیم رساند. درواقع این قانون مباحث مختلفی در حوزه ترخیص کالا و فرآیندهای گمرکی، دارد، که شما می توانید با مطالعه قوانین و آیین نامه ها، به این حوزه تسلط بیشتری پیدا کنید.
برای اطلاع بیشتر از این موضوع بهتراست که به خود قوانین و مقرارت در وهله اول مراجعه کنید و اطلاعات لازم را کسب نمایید.
پ) معرفی کتاب در حوزه قوانین و مقررات کالا
با توجه به اینکه واردات کالا مسئله بسیار مهمی است، تجار می بایست در خصوص فعالیت خود به درستی از این قوانین آگاه شوند و بتوانند فعالیت خود را در مسیر درستی ادامه دهند.
بدین منظور سازمان توسعه تجارت کشور هر ساله کتاب مقررات صادرات و واردات را ارائه می کند که در این کتاب نکات اجرایی به منظور واردات کالا و همچنین طرح های پیشنهادی برای واردات وجود دارد.
اکثر اطلاعات در این حوزه و قوانین و مقرراتی که هر تاجر می بایست بداند آورده شده که در این صورت، تاجر دچار گمراهی نمی شود و می تواند به راحتی کالاهای مدنظر خود را به کشور وارد کند.
در کتاب قوانین گمرکی، صادرات و واردات کالا به روشنی بیان شده و به راحتی نیز قابل تهیه است.
ج آیا بخش نامه های مربوط به واردات کالا متغییر است ؟
موضوعی که باید به آن توجه داشت این است آیین نامه ها و مقرارت اکثرا در حال به روز رسانی هستند و ممکن است اگر تجار به درستی از این قوانین مطلع نشوند، به مشکلات اساسی بر بخورند.
به این قوانین بخش نامه های اجرایی گفته میشوند که شامل دستورالعمل های اجرایی در حوزه های مختلف است. این قوانین و مقررات که در بخشنامهها ذکر می شوند، با توجه به شرایط روز بوده و از زمان ابلاغ تا زمانی که همچنان بخشنامه اعتبار دارد برای تمامی افراد لازم الاجرا است.
درواقع ممکن است، از زمانی که قوانین و مقررات تصویب و یا کتاب فوق، به روز رسانی می شود بخش نامه های جدیدی به این موضوع اضافه شود، به همین دلیل است که شما می بایست همواره اطلاعات خود را در این حوزه افزایش دهید و مدام اخبار مربوط به آن را پیگیری کنید.
شرایط و نحوه واردات کالا به ایران
واردات کالا قوانین مربوط به خود را دارد و بایستی هر تاجر با توجه به شرایط واردات محصول خود، امور مربوط به آن را انجام دهد.
وارد کننده کالا قبل از واردات، مجوزهای لازم را گرفته و با توجه به قوانین و مقررات کشور خود و کشور مقصد، که از آن کالای مورد نیاز خود را تامین می کند، محصولات را وارد و نیازهای مصرف کننده را تامین می کند.
دو فاکتور مهم در واردات کالا
1.کارت بازرگانی چیست و در چه مواقعی به آن نیاز داریم؟
کارت بازرگانی یک سند است که از آن در صادرات و واردات کالا استفاده می شود. لازم به ذکر است که این کالا را می توان از شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن درخواست نمود. این کارت بعد از تاییدیه از سمت مرجع صادر کننده، مورد استفاده شخص تاجر قرار می گیرد که او بعد از آن، می تواند امور مربوط به تجارت خود را انجام دهد.
با توجه به قوانین و مقرارتی که واردات کالا از آن طریق صورت می گیرد، در مقابل یک سری از کالا ها، نیاز به کارت بازرگانی نداشته و شخص می تواند بدون آن، کالای مورد نظر خود را تامین و وارد کند.
– شرکتهای تعاونی مرزنشینان،
– ملوانان ایرانی شاغل در شناورهایی که بین سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند.
– پیله وران برای ورود کالاهای قابل ورود موردنیاز استان خود و استانهای همجوار آن در صورت اخذ کارت پیله وری.
– کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور در صورت داشتن کارنامه شغل از وزارت کار و امور اجتماعی
– کالاهایی که ورود آنها به تشخیص گمرک برای فروش نیست.
– کالاهای مسافری.
– کالاهایی که از طریق پست وارد میشوند (امانات پستی).
– کتب و نشریات داخلی جهت صادرات.
2.کالاهای تجاری چه ویژگی هایی دارد؟
کالایی تجاری تلقی می شود که به تشخیص گمرک، برای فروش وارد یا صادر می شود، حال ممکن است به همان شکل باشد یا نحوه بسته بندی آن تغییر کند، در این صورت کالای فوق، تجاری تلقی می شود.
امروزه دیگر تشریفات تجاری حضوری نبوده بلکه به صورت الکترونیکی درآمده است و صاحبان کالا می توانند بدون آن که محصولات را به صورت فیزیکی به همراه خود داشته باشند، امکان این را دارند که بعد از آن که به گمرک مراجعه کرده، نسبت به اظهار و ثبت کالا در آن جا اقدام کنند. در این جا تجار می توانند با کارت بازرگانی خود، به گمرگ مراجعه کرده و مراحل آن را به راحتی انجام دهند.
برای واردات کالا چه مراحلی را باید طی کنیم؟
1. در اولین مرحله از واردات بایستی، قوانین و مقررات را بشناسیم. و آشنا به اصطلاحات تجاری نیز باشیم. که این مرحله از واردات، پیش از این در مقاله، برای شما توضیح داده شده است.
2. شما باید بدانید که در چه حیطه ایی می خواهید مشغول به فعالیت شوید، در این صورت، اطلاعات لازم را جمع آوری کنید.اگر با یک شرکت فعالیت دارید و یا خود می خواهید به عنوان تاجر فعالیت کنید، بهتر است که اطلاعات مربوط به کالای وارداتی خود را تکیمل کنید و یا بدانید که برای چه شرکتی و با چه خصوصیاتی می خواهید فعالیت کنید.
3. در واردات کالا آن چه که مهم است این است که بدانید با چه شیوه و روشی می خواهید فعالیت کنید.پس قبل از هر چیزی آگاه باشید که با چه کسی در حال معامله هستید و زمانی که مطمعن به این کار شدید، وارد مذاکره شوید.
4. اطلاعات سفارش را کامل دریافت کنید.
شما بایستی، اطلاعات کامل سفارشات را ثبت کنید و فاکتورهای آن را دقیقا مطابق با محصولاتی که وارد کرده اید، برای شخص مقابل هم ارسال کنید.
چه کالا هایی در لیست کالاهای اصلی وارداتی قرار گرفته است؟
یک سوم ارزش واردات به ۳۰ قلم عمده اختصاص دارد. در میان این اقلام عمده، «ذرت دامی»، «گوشی تلفن همراه» و «برنج» در سکوی اول تا سوم واردات به لحاظ ارزش قرار دارند. بررسی اقلام عمده وارداتی نشان میدهد که در میان آنها کالاهایی مانند موز، انواع داروها، گوشت منجمد و توتون نقش قابل توجه ایی دارند. در این بین مواد اولیه لوازم آرایش و گوشی های تلفن همراه از جمله مواردی است که بیشترین آمار واردات را به خود اختصاص داده است.
واردات چه کالا هایی در ایران سود آور است؟
- عسل
- مواد معدنی
- سنگ های تزئینی
- خشکبار
- خرما
- صنایع دستی
- محصولات شیمیایی، همگی از جمله کلاهای پر سود در زمینه واردات هستند.
البته واردات کالا از هر کشور با یک کشور دیگر متفاوت است و درامد آن نیز متغییر است.اما به طور کلی اقلام بالا، پر درآمد ترین کالا در زمینه واردات هستند، و لازم به ذکر است که اتاق بازرگانی هر ساله آمار دقیقی را در این خصوص ارائه می کند.باتوجه به اینکه میزان واردات در کشور افزایش یافته است،تمامی موارد به صورت قانونی و هوشمند، از طریق گمرک صورت می پذیرد.
توجه داشته باشیم که برنج ، ذرت دامی، قطعات منفصله جهت تولید خودرو، لوبیای سویا وسایل نقلیه موتوری علاوه بر کالاهای فوق، سهم بالایی در میزان واردات به کشور ایران نیز دارند.
عمده محصولات وارداتی ایران از چه کشورهایی تامین می شود؟
چین، آلمان، امارت متحده عربی، جمهوری کره، ترکیه، کشورهایی هستند که بیشترین میزان واردات کالا به ایران را دارند. واردات از کشور افغانستان نیز چند سالیست که بر سر زبان ها افتاده است که، شامل کالاهایی همچون، تخم زیره، دانه کنجد، ﺷﺘﺮ، ﮔﺎو ﮔﻮﺷﺘﯽ، ﭘﯿﻠﻪ ﮐﺮم اﺑﺮﯾﺸﻢ و ﺳﻨﮓ های ﻣﺮﻣﺮی از مهم ترین محصولاتی هستند که از آن کشور به ایران وارد می شود. علاوه بر این، واردات از دبی، هند، ترکیه و روسیه نیز صورت می گیرد و در زمره کشورهای فوق قرار گرفته است.
در حال حاضر تمام محصولات وارداتی ایران از طریق سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی بررسی می شود که امکان قاچاق کالا را تا حد زیادی پایین آورده است.
جالب است که بدانید، جدیدا یک سری از کالا های عجیب غریب در زمره کالاهای وارداتی قرار گرفته است. با این حال یک سری از این کالا ها حتی در داخل کشور تامین شده و می توان به جای واردات آن ها، بازار داخلی را ارتقا داد و به جای اینکه از کشورهای همسایه کالا وارد کنیم، همان را به فروش داخلی برسانیم.
همانطور که میدانید محصولات وارداتی ایران، اکثرا از کشور چین می باشد و بیشترین آمار واردات را به خود اختصاص داده است.
در ادامه کشورهایی مانند آلمان ، فرانسه ، سوئیس ، ایتالیا ، انگلیس ، هلند ، ژاپن ، پاکستان ، بلژیک و سنگاپور جزء 15 کشور برتری هستند که محصولاتشان را به ایران وارد می کنند و می توان گفت که در آینده نیز میزان صادرات از این کشوها افزایش خواهد یافت.
شرایط واردات کالا در مناطق ویژه اقتصادی در ایران
مناطق ویژه اقتصادی در ایران از شرایط خاصی، جهت واردات کالا برخوردار هستند و قوانین خود را در این مورد دارند. در گذشته برای واردات کالا از مناطق تجاری نیاز به ثبت شفارش بوده و اکنون این قانون حذف شده است و دیگر نیاز به ثبت کالا نیست.
مفهوم مناطق ویژه اقتصادی در رابطه با واردات کالا
مطابق با ماده یک قانون ایجاد و اداره ی مناطق ویژه اقتصادی ایران، دولت می تواند مناطقی را که از نظر اقتصادی و سایر شرایط، ظرفیت رشد مناسبی دارند را، جزیی از این مناطق قرار داده است و امکان این که آن ها بتوانند رشد بیشتری را در این زمینه داشته باشند، فراهم کند.
مناطق آزاد اقتصادی چه کمکی به واردات کالا می کند؟
ایجاد روابط تجاری بین المللی بین مناطق آزاد ایران و کشورهای دیگر به خصوص کشور های همسایه، واردات کالا و علاوه بر آن تولید و فرآوری، انتقال فن آوری از کشورهای خارجی، ایجاد اشتغال زایی در مناطق آزاد، تشویق تجار برای سرمایه گذاری با دو طرفه داخلی و خارجی، دلیل به وجود آمدن این مناطق می باشد.
ایران دارای شش ناحیه آزاد تجاری و ۱۶ ناحیه ویژه اقتصادی را در کشور است که، برجسته ترین آن ها منطقه آزاد تجاری کیش، منطقه آزاد تجاری قشم و منطقه صنعتی تجاری آزاد چابهار است. که همواره در این مناطق حمایت از اشتغال بومیان و سرمایه گذاری شرکت ها، حمایت می شود. لازم به ذکر است تجاری که در این مناطق فعالیت می کنند، از پرداخت مالیات معاف هستند.
واردات کالا به مناطق ویژه اقتصادی چه مزایایی دارد؟
- واردات کالا از این مناطق از مقررات خاصی که برای آن تدوین شده، پیروی می کند و همچنین، ارسال کالا، بدون تشریفاتی خاصی انجام می شود.
- کالاهای وارداتی از خارج یا سایر مناطق تجاری را می توان بدون هیچ نوع تشریفات رسمی صادر کرد.
- چنانچه پردازش کالاهای وارداتی تا حدودی تعرفه کالا را عوض کند، سود تجاری محصولات برابر با سود تجاری مواد اولیه می شود.
- مناطق آزاد تا حدودی از قوانین عمومی مستثنی هستند، در حالیکه واردات کالا به سایر مناطق کشور، تابع مقررات خاص صادرات و واردات است.
مناطق اقتصادی جهت واردات کالا علاوه بر یزد و سلفچکان و سیرجان شامل موارد زیر می باشد:
- شیراز
- ارگ جدید
- فرودگاه پیام
- خلیج فارس
- بندر امیرآباد
- بندر بوشهر
- بندر رجایی
- بوشهر
آیا می توان با سرمایه کم هم واردات نمود؟
قطعا واردات کالا نیاز به سرمایه کافی در این خصوص دارد، اما بدین معنی نیست که حتما برای شروع کار شما باید با سرمایه خیلی بالا آغاز کنید.
درواقع شما می توانید بعد از طی کردن مراحل واردات و شناخت بازار خود، با توجه به سرمایه ایی که در دست دارید شروع به کار کنید.
به فرض مثال می توانید از کالا هایی شروع کنید که با سرمایه نه چندان بالا می شود تعداد بیشتری از آن ها را تهیه نمود و برای فروش نیز وارد به بازار کرد.
اما آن چه که در این جا مهم است این است که شما قبل از شروع به صادرات در ابتدا مسائل مربوط به آن را آموزش ببینید و از تجربیات اشخاصی که در این زمینه فعالیت داشتند، استفاده نمایید.
کلام آخر
واردات کالا مسئله بسیار مهمی است که نمی توان بسیار ساده از آن عبور کرد. شخص تاجر و یا اشخاصی که می خواهند در این خصوص، سهمی داشته باشند باید بعد از آموزش های مربوط به کار خود، و طی کردن مراحل آن، واردات کالا را انجام دهند. به سخنی دیگر، بی گدار به آب نزنند و بازار خود را کامل بشناسند.
و در نتیجه ما تمام تلاش خود را در این مقاله انجام داده ایم تا شما بتوانید یک نمای کلی از واردات را نیز بشناسید.
دیدگاهتان را بنویسید