صادرات به عمان
صادرات به عمان
همان طور که می دانید کشور عمان یکی از کشورهای همسایه ماست که با ما به صورت دریایی مرزهایی دارد که در قسمت جنوب غربی ایران واقع شده است . از طرفی به دلیل اینکه عمان هم مانند ایران در نزدیکی تنگه هرمز قرار دارد توانسته است در زمینه صادرات و واردات بسیار عالی عمل کند و از فرصت به وجود آمده بهترین استفاده را کند.
این کشور جز اعضای کشورهای حوزه خلیج فارس است که زبان اصلی آن عربی است که توانسته در سال های اخیر روابط سیاسی و اقتصادی مثبتی با کل کشورهای دنیا برقرار کند. به همین خاطر این موضوع این کشور را به یک کشور میانجی و تعدیل کننده در منطقه تبدیل کرده است.بااینحال بیشتر با چین و آمریکا و کشورهای اروپایی مراودات تجاری دارد.
همچنین این کشور با دسترسی به خلیج فارس، دریای عمان و با داشتن مرز زمینی با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس و شبه جزیره عربستان توانسته در این حوزه به موفقیت های بسیار زیادی دسترسی پیدا کند.
این کشور که حاکمیت پادشاهی دارد یکی از مهم ترین و بزرگترین کشورهای خلیج فارس بعد از دبی در منطقه عربستان است که توانسته شرایط خوبی را برای صادرات و واردات فراهم کند تا بازرگانان کشورهای دیگر تمایل زیادتری برای صادرات به این کشور داشته باشند.
با این توضیحات قصد داریم در این مقاله اقتصاد کشور عمان ، نوع صادرات و واردات، میزان صادرات ، کالاهای صادراتی به این کشور و مهم ترین قوانین صادراتی این کشور را مورد بررسی قرار دهیم.
اقتصاد عمان
کشور عمان یکی از کشورهایی است که صادرات نفت بسیار بالایی با تولید بیش از یک میلیون بشکه را در کارنامه خود دارد که این موضوع نشان می دهد این کشور به فروش صنایع نفتی وابسته است .بنابراین آمارهای موجود نشان می دهد بالای 70 درصد از درآمد این کشور از این طریق به دست می آید.
با این حساب کشورهایی مانند چین ، ژاپن و کره جنوبی بزرگترین خریداران نفت این کشور هستند. از طرفی این کشور به لحاظ ارتباطات سیاسی قوی با ابرقدرت های دنیا ، توانسته است پای سرمایه گذاران خارجی را به کشور خود باز کند و اقتصاد خود را رونق ببخشد.
از جهتی بر خلاف کشورهای حوزه خلیج فارس نرخ بیکاری به شدت پایینی دارد و نرخ تورم در این کشور به صفر رسیده است که این موضوع باعث شده است هم ارزش پول بالایی داشته باشد و هم درصد رضایت مردم به شدت افزایش پیدا کند و از طرفی این موضوع باعث شده است صادرات به عمان از شرایط ویژه ای برخوردار باشد.
همان طور که گفتیم این کشور توانسته است با سیاست های اقتصادی خود سیل عظیمی از سرمایه گذاران خارجی را در حوزه های کشاورزی،صنعت، تجهیزات مختلف، حوزه پزشکی و… جذب کند. بااینحال به دلیل اینکه این کشور موقعیت جغرافیایی بسیار خوبی دارد، بسیاری از کشورها محصولات خود را از طریق این کشور به کشورهای اروپایی و آمریکایی ارسال می کنند.
مراودات تجاری ایران و عمان
از آنجایی که ایران با کشور عمان روابط دیرینه ای دارد و تا کنون درگیری بین این دو کشور وجود نداشته است این موضوع باعث شده روابط سیاسی و اقتصادی این دو کشور از ثبات خوبی برخوردار باشد و همین موضوع باعث شده است میزان مراودات تجاری به این کشور در دو سال اخیر به شدت افزایش پیدا کند.
آقای محسن ضرابی رئیس اتاق مشترک طی یک نشست خبری بیان می کند مراودات تجاری و صادرات به عمان به کمک این اتاق برای حل مشکلات موجود در حال ایجاد زیرساخت های لازم است تا به واردات و صادرات عمان و ایران کمک کند. به همین خاطر میزان صادرات ایران به عمان نسبت به سال 1399 افزایش 67 درصدی را تجربه کرده است و در شش ماهه اول سال 1400 مبلغ آن به میزان 277 میلیون دلار رسید از طرفی میزان واردات مواد اولیه از طریق این کشور به ایران 32 درصد افزایش یافته و میزان مبادلات تجاری این دو کشور را با افزایش 49 درصدی به میزان 547 میلیون دلار رساند.
مسیر صادرات به عمان
از آنجایی که صادرات به این کشور از طریق دریا و به کمک کشتی های باری انجام می شود ، بنابراین برای صادرات و واردات به این کشور از ایران بندر جاسک و بوشهر مخصوص بارگیری کالاهای مختلف به این کشور می باشد . این در حالی است که واردات از عمان از بندر خصب در این کشور که به ایران نزدیک است ، صورت می گیرد.
فرصت های تجاری کشور عمان
کشور عمان در منطقه گرم و خشک قرار گرفته است در نتیجه در حوزه کشاورزی و تولید مواد غذایی با مشکلات زیادی روبرو است به همین خاطر صادرات به عمان در این بخش ها از کشورهای دیگر بسیار بالا است اما متأسفانه این واردات از ایران انجام نمیشود، زیرا متأسفانه کیفیت محصولات ایرانی بسیار پایین است و از طرفی در حوزه بسته بندی بسیار ضعیف عمل کرده است، نتوانسته آن گونه که باید ، نظر کشورهای خارجی مخصوصاً عمان را به خود جلب کند. با این حال در چندین سال اخیر بسیاری از تاجران ایرانی سعی کرده اند تا کیفیت کالای صادراتی خود را بالا برده تا در نهایت بتوانند در بازار رقابت موفق تر عمل کنند.
کالاهای صادراتی ایران به عمان
تا به اینجای کار ما در این مقاله در مورد میزان صادرات به عمان ، واردات از این کشور و فرصت های تجاری که وجود دارد صحبت کردیم . حال قصد داریم در ادامه مهم ترین کالاهای صادراتی به این کشور را مورد بررسی قرار دهیم.
صادرات به عمان در بخش های مختلفی مانند ، خشکبار، میوه، آهن ، مصالح ساختمانی، سوخت های فسیلی و … قرار دارند. علاوه بر این از آنجایی که این کشور در حال توسعه است و آن چنان که باید پیشرفته نیست نیازهای صنعتی بسیار زیادی دارد که باعث شده است این کشور یکی از بزرگ ترین وارد کنندگان تجهیزات الکترونیکی و دیجیتالی ، پلاستیکی، سنگ ها و فلزات ارزشمند ، صنایع دستی باشد که در ادامه نمونه هایی از این محصولات را بیان می کنیم.
- صنايع غذايی
- میوه
- صیفی جات
- آجیل
- محصولات دامی
- تصفیه آب
- آهن آلات
- لوازم خانگی
- مواد شیمیایی
- مصالح ساختمانی از جمله مواردی هستند که به این کشور صادر می شوند.
(برای اطلاع از میزان دقیق قیمت و وزن محصولات صادر شده به عمان به صورت تفکیکی به این لینک مراجعه کنید https://tccim.ir/stats?mode=doit)
چالش های صادرات به عمان
یکی از مهم ترین چالش هایی که در مسیر صادرات به عمان وجود دارد مربوط به ترخیص کالا از گمرکات این کشور است که با توجه به قوانین خاصی که برای اقلام وارداتی در نظر گرفته شده است، مشخص می شود. به همین منظور هر کالایی برای ورود به کشور عمان باید برگه سبز گمرکی داشته باشد.
ازطرفی زمانی که یک کالا به مدت طولانی از گمرکات کشور عمان ترخیص نمیشود به کشور مبدأ عودت داده می شود که این موضوع باعث می شود تولید کنندگان و صادر کنندگان ضرر و زیان بالایی را متحمل شوند .بنابراین توجه به این دو نکته بسیار مهم می تواند به شما در فرآیند صادرات به عمان کمک فراوانی بکند.
قوانین و تعرفه های گمرکی صادرات به عمان
از آنجایی که کشور عمان یک کشور در حال توسعه است و میزان واردات بسیار بالایی دارد و همچنین با سیاست های خود شرایط را برای واردات و صادرات آسان تر کرده است، قوانینی را برای صادرات به این کشور تعیین کرده است. به طور مثال اگر یک تاجر بخواهد کالایی را به این کشور صادر کند برای دریافت مجوز ورود کالا از طریق شرکت های ثبتی در این کشور باید اقدام کند.
حال اگر شما یکی از صادر کنندگان لوازمی باشید که نیاز به خدمات پس از فروش دارد ، داشتن یک وکیل برای ترخیص کالا یکی از ضروری ترین موضوعاتی است که شما باید به آن توجه کنید.
نکته مهم دیگری که باید آن را در نظر داشته باشید این است که برخی اقلام وجود دارند که تعرفه گمرکی به آن ها تعلق نمی گیرد به عنوان مثال گوشت ، چای ، گندم ، آرد و… از جمله این موارد هستند، اما در مقابل کالاهای دیگر مانند محصولات کشاورزی دارای تعرفه 7/4 درصدی هستند و در نهایت برای کالاهای غیر کشاورزی تعرفه 10/6 درصدی در نظر گرفته شده است که به طور میانگین می توان گفت تعرفه گمرکی برای کالاهای صادراتی برابر 5.5 درصد است . با این وجود کشور عمان به شدت به کالاهای کشاورزی نیاز دارد که این موضوع باعث شده است تعرفه های گمرکی نسبت به این حوزه مشخص شوند.
کلام آخر
ما در این مقاله صادرات به عمان را مورد بررسی قرار دادیم زیرا این کشور در موقعیت خوبی برای صادرات قرار دارد از طرفی عمان دارای روابط خوبی با کشور ایران است در نتیجه پتانسیل بالایی برای ارسال کالای با کیفیت و صادرات وجود دارد. از این رو ما در این مقاله کالاهای ارسالی ، میزان تعرفه های گمرکی ، مهم ترین قوانین صادراتی و در نهایت میزان صادرات به این کشور را مورد بررسی قرار دادیم .
بااینحال به نظر شما چه نکات دیگری برای صادرات به عمان وجود دارد؟
لطفاً نظر ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید