الزامات تاجر
الزامات تاجر
با گسترش روزافزون تجارت و بازرگانی که موجب شده است روابط پیچیده ایی بین تجار شکل بگیرد و در نهایت نیاز به یک سری الزامات قانونی احساس شد که طرفین می بایست آن را رعایت کنند و در نتیجه یک تجارت درست بر اساس اصول و قواعد تجاری و بازرگانی شکل خواهد گرفت.
زمانی یک تاجر به امور تجاری خود می پردازد بایستی به تمام مواردی که در این خصوص نیاز است که یک مشاور را در کنار خود داشته باشد و هر آن چه را که نمی داند از او درخواست نمایید.
الزامات تجاری مانند هر مسئله دیگری مهم است که او باید برای داشتن یک تجارت خوب آن را انجام دهد و موارد ان را رعایت فرمایید.
همانطور که عنوان شد شخص تاجر موظف و ملزم به رعایت مقرراتی است که مطابق قانون برای وی پیش بینی شده است،که عدم انجام هر یک از این الزامات می تواند تبعات و مجازات هایی را برای تاجر به دنبال داشته باشد.از جمله این الزامات می توان به داشتن دفاتر تجاری و ثبت در دفاتر ثبت تجارتی اشاره کرد.
در قانون تجارت و در مواد 1 تا 5 آن، در خصوص الزامات تجاری صحبت شده است که می توان برای داشتن اطلاعات بیشتر مواد قانونی آن را مطالبه فرمایید، اما ما برای درک بیشتر شما مفاد قانونی را در خصوص این موضوع به شرح زیر بیان کرده ایم که بهتر است در سایت رادمرس این مطالب را مطالعه فرماید و قبل از تجارت خود به این نکات توجه و ان را رعایت فرمایید.
- دفاتر تجارتی
یکی از الزامات مهم در قانون دارا بودن دفاتر تجاری تاجر است که در قانون تجارت نیز به آن اشاره شده است، به شرح زیر است:
هر تاجری مکلف است برای شروع تجارت خود نیاز به دفاتر تجاری داشته باشد و آن را نیز به صورت صحیح اتجام دهد.
- دفتر روزنامه
در این دفتر مواردی همچون امور تجاری و غیر تجاری ثبت و گزارش خواهد شد. در واقع تمام مواردی که در این حوزه توسط او نوشته می شود همگی ثبت خواهد شد تا در مواقع لزوم از آن استفاده شود.
از جمله مواردی که در این دفتر ثبت می شود مواردی چون: مطالبات و دیون تجار ،داد و ستد تجاری،معاملات راجع به اوراق تجاری اعم از خرید و فروش و ظهر نویسی،کلیه واردات و صادرات تجارتی و وجوه برداشتی جهت مخارج شخصی که همه روزه ، تاجر بایستی آن را به صورت دقیق بررسی ونماید و سپس در این دفتر ثبت شود. در واقع چنانچه فعالیتی را ثبت نکند، خودش مسئول آن خواهد بود.
دفتر کل:دفتری است که در آن تمامی موارد بالا در دفتر روزنامه،به طور منظم و بر اساس دسته بندی آن ثبت خواهد شد و در نتیجه هر هفته تاجر گزارشی از عملکرد تجاری خود در هفته خواهد داشت و در نتیجه می تواند خود را به صورت منظم تر بررسی کند. و این نیز از الزامات تاجر محسوب می شود که او بایستی تمامی آن ها را رعایت فرماید.
دفتر دارایی
دفتری است که تمام دارایی های منقول و غیر منقول و همچنین تمام مطالباتی که تاجر دارد را در این دفتر ثبت خواهد داشت و در صورتی این موضوع اعتبار دارد که حتما امضای تاجر در دفتر داراریی باشد.
معادل این دفتر تراز نامه است که پایان هر سال حدود 15 فروردین بایستی تکیمل می شود و هر ساله ارائه خواهد شد.پس هر تاجر بایستی آن را در ماه فروردین هر سال ثبت نماید
دفتر کپیه
در این دفتر تجاری که از الزامات تجاری، شخص تاجر بر اساس قانون تجارت موظف است که تمامی مراسلات و مخابرات و صورت حساب های صادره و وارده ایی را که در طول سال های تجاری خود داشته است در آن به ترتیب ثبت می شود. هیچ محدویت زمانی در این خصوص برای تاجر در نظر گرفته نشده است و صرفا او بایستی تمام اطلاعات را ثبت و ضبط نماید و هر اتفاقی در این خصوص بایستی در دفتر کپیه ثبت شود.
نکته بسیار مهمی که در خصوص دفتر کپیه که از الزامات تاجر است، باید بدانید که شما بایستی حتما دفتر کپیه خود را به عنوان یک تاجر حداقل تا ده سال مالی نگه دارد و این از الزامات مهم در قانون است.
نکته بعدی که بسیار مهم است، این است که صرفا در شرکت هایی که طبق قانون سهامی عام هستند و همچنین شرکت هایی با سهامی خاص به موجب ماده ۲۳۲ لایحه اصلاحی،تنظیم ترازنامه نیاز و لازم است که می توانند در کنار داشتن دفاتر دارایی بر اساس قانون تجارت بایستی به صورت صحیح ترازنامه مالی خود را تنظیم و نگه داری کنند.
ثبت در دفتر ثبت تجارتی
یکی از الزامات تجاری دیگر داشتن دفتر ثبت تجارتی،است که می توان گفت دفتری است که تجار بازرگانان و تمام اشخاص تجاری بایستی تمام اطلاعات خود و زیر مجموعه خود را مانند همان چیزی است ثبت نمایید. در واقع بر اساس قانون بایستی تمام اشخاصی که در کشور ایران مبادرت به شغل تجاری هستند حال میخواهند اتباع از ایرانی و یا خارجی باشند، باید در همان محلی که هستند تمام این مشخصات را در دفتر تجارتی همان جا ثبت کنند.
شخص تاجر بایستی بر اساس قانون تاجر تلقی شود و تمام شرایط را داشته باشند و در غیر این صورت تاجر تلقی نخواهند
این دفتر بسیار مهم است که تاجر باید توجه خاصی به ان داشته باشند چرا که از اماره قضایی محسوب و او. می تواند از آن استفاده کند. پس حتی اگر ثبت نکند تاجر است اما دیگر از این خصوصیت برخوردار نخواهند شد.
کلام آخر
پس با توجه به موارد بالا که در مقاله و سایت رادمرس گفته شد شخص تاجر باید از الزامات بالا پیروی کند و رعایت تمامی آن به نفع تاجر بوده که در محاکم قضایی نیز می تواند به آن ها استناد کند. پس بهتر است که در مسیر تجارت خود تمامی موارد بالا را رعایت نماید. اما لازم به ذکر است که موارد فوق به صورت مختصر شرح داده شد، اما برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به ماده ۵ قانون تجارت مراجعه فرماید.
دیدگاهتان را بنویسید