اهمیت صادرات کالا در رابطه با رشد اقتصادی ایران
اهمیت صادرات کالا در رابطه با رشد اقتصادی ایران
اقتصاد کشورها رابطه مستقیمی با صادرات کالا دارند، و هرچه این میزان بالاتر رود میزان پیشرفت یک کشور نیز بیشتر می شود.
اکثر کشورهای توسعه یافته، بخشی از درآمد ناخالص داخلی خود را از صادرات کالا به دست می آورند و یا این که یکی از راه های توسعه خود را تولید کالاهای صادراتی قرار می دهند.
صادرات یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی است چرا که آن کشور تلاش دارد بهترین خدمات و یا کالا ها را ارائه کند تا بتواند همان ها را صادر کند، پس علت این ثبات اقتصادی، پایداری رشد و پیشرفت نظام اقتصادی است. کشور ایران نیز از این نظر رشد و پیشرفت قابل توجه ایی دارد.
صادرکنندگان ثبات اقتصادی کشور را تامین می کنند
کشور های اطراف ایران مقصد بسیار خوبی در زمینه صادرات کالا هستند که می توان کالاهای ایرانی را به راحتی به آن کشورها صادر کرد. زمانی که یک سری از کشورها اقتصاد خود را بر پایه ی واردات کالا قرار می دهند، وابستگی اقتصادی خود به خودی کشورشان را با دیگر کشورها نشان می دهند و تلاش می کنند که رابطه خود را حفظ و امنیت اقتصادی و سیاسی را در منطقه ایجاد می کنند.
در این بین نمی توان از نقش صادرکنندگان کالا نیز غافل شد چرا که آن ها این نظم اقتصادی را ایجاد و در مقابل نیز با یک سری از محدودیت ها روبه رو هستند. پس دولت می بایست توجه ویژه ایی به بخش خصوصی و صادر کنندگان در این حوزه داشته باشد و در رفع محدودیت های آن ها نیز هم چنان تلاش کند. درواقع صادرات کالا نقش اساسی در توسعه اقتصادی کشور دارد که این امر غیر قابل انکار است.
صادرات موجب ایجاد اشتغال و درآمد زایی در کشور می شود
نقش صادرات در خصوص افزایش درآمد و ایجاد اشتغال بر هیچ کس پوشیده نیست. چرا که پرداخت های صادراتی تبدیل به پول و اشتغال خواهد شد که همین موضوع، مهم ترین بحث در اقتصاد ایران است. برای نمونه محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی کالاهایی هستند که می توان از بروی صادرات آن سرمایه گذاری کرد و در حال حاضر نیز این کالا ها در کشور صادر می شود.
این کالا ها ظرفیت بسیار خوبی در زمینه اقتصاد دارند چرا که این محصولات در صورت بهتر شدن زیرساخت ها، می توانند خط تولید بهتری در این راستا داشته باشند، و با پیشرفته تر شدن تجهیزات و وسایل آن، کشاورزی به یکی از مهم ترین کالاهایی تبدیل خواهد شد که صادرات آن برای ایران یک مزیت بسیار مهم تلقی و آمار رشد اقتصادی در کشور را بالاتر می برد.
امروزه در دنیا محصولات کشاورزی با بهترین متد روز دنیا تولید می شوند. در واقع دولت ایران به این دلیل که در بسیاری از محصولات کشاورزی خودکفا شده، تمام تلاش خود را می کند که به صورت مکانیزه محصولات کشاورزی تولید شود و از به روز ترین تکنولوژِ و دستگاه ها استفاده می کند، تا کشورهای ثالث برای واردات این محصول تقاضا داشته باشند. از این رو صاردات کالا نقش مهمی در خصوص رشد اقتصادی دارد که توان و ظرفیت آن را نیز افزایش می دهد.
نگاهی به تاثیر مستقیم صادرات بر اقتصاد کشور
با نگاهی به وضعیت اقتصادی گذشته ی ایران متوجه خواهیم شد که به علت تحریم ها، وضعبت جالبی نداشته است و باعث شده که ایران به نسب قبل خود، میزان صادراتش کم شود. از طرفی دیگر اقتصاد ایران وابسته به فروش نفت بوده و کمتر تلاش شده که از این وابستگی خارج و صادرات کالای خود را افزایش دهد.
با همه ی این مشکلات دولت تلاش دارد که صادر کننده را تشویق به صادرات غیر نفتی کند و در واقع به این معنا که این کشور سعی دارد که تکیه بر اقتصاد غیر نفتی را افزایش دهد و در حال حاضر تلاش می کند که محصولات متنوعی را به بازار ارائه کند تا از طرق دیگر بودجه و درآمد کشور تامین شود.
بنابراین ایران در همچین شرایطی به عنوان کشور صادر کننده نفت در دنیا شناخته می شود که وابستگی به بودجه در آن بسیار کاهش یافته است. اگرچه سال های قبل نیز، این وابستگی بسیار زیاد بوده است، اما باز هم نسبت به کشورهای نفتخیز، بودجه ایران کمترین وابستگی را داشته است و در زمینه های صادرات کالاهای دیگر نیز تلاش زیادی کرده است. در نهایت این امر نشان میدهد، یک فرآیند خوبی در این حوزه طی شده و به وابستگی ۱۰ درصدی بودجه به درآمدهای نفتی رسیده ایم که این موضوع برای کشور ما عالی بوده و سبب شده که صادر کنندگان در این زمینه حداکثر تلاش خود را بکنند تا کالاهای مرغوب تری را تولید و صادر کنند.
اما به طور کلی در سال های گذشته، از یک طرف وابستگی به نفت در کشور کم شده و از طرف دیگر دولت توجه زیادی به بخش خصوصی در زمینه صدور کالا و تامین کالای با کیفت کرده است.
درواقع زیرساخت های کشاورزی، محصولات غذایی، دامی و دیگر کالاها پیشرفت چشم گیری در تولیدات خود داشته است. می توان با بررسی آمارهای صادراتی به این نتیجه نیز رسید که کشو ما نسبت به سال های گذشته، رونق اقتصادی در زمینه تولید کالای غیر نفتی داشته است.
پس نگاه درست به وضعیت موجود به ویژه در حوزه اقتصادی پر واضع است که و با وجود همه محدودیت ها و تحریم هایی که دولت با آنها مواجه بوده است، تمام تلاش خود را کرده تا به وضعیت صادرات کشور سر و سامان ببخشد. بایستی توجه داشته باشیم که صادرات به رونق زندگی مردم کشور نیز کمک شایانی خواهد کرد.
تاثیر کرونا بر صادرات کشور
با شیوع ویروس کرونا در جهان به بسیاری از کسب و کار ها لطمه ایی بزرگ وارد شد و صادرات نیز به تبع آن با مشکلات زیادی مواجه گشت.
با این حال ایران با وجود مشکلات و تحریم هایی که بر سر راه ایران وجود داشت، توانست، وضعیت اقتصادی را تکان کوچکی بدهد. ایران به آن دلیل که نیروی کار متخصص دارد و در میان کشورهای قرار گرفته که می تواند صادرات کالای خود را داشته باشد، می توان نتیجه گرفت که، ایران پتانسیل لازم در این حوزه را دارد.
دولت ایران علاوه بر تحمل تحریم ها، با موضوع کرونا نیز مواجه شد و با بسته شدن مرزها و عدم صادرات کالا، اقتصاد ایرنیز مانند دیگر کشور ها افت کرد. که در حال حاضر وضعیت خیلی بهتری دارد.
زمانی که صادرات کالا کاهش یابد، کالاهای داخل بیشتر شده و حتی مازاد آن نیز به وجود خواهد آمد. در نتیجه زمانی که مازاد کالا افزایش پیدا کند، قیمت آن برای فروش بیشتر و رد کردن محصول، نیز کاهش می یابد. در این صورت مردم نیز ضرر خواهند کرد و معیشت آن ها نیز با خلل مواجه خواهد شد.
پس نتیجه می گیریم که صادرات علاوه بر اینکه موجب رونق اقتصادی می شود، وضعیت مردم را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد.
کلام آخر
صادرات کالا موجب افزایش کیفیت محصولات داخلی خواهد شد که همین کالا ها نیز در دسته کالا های صادراتی قرار خواهد گرفت. در مقابل به رونق زندگی مردم خواهد کرد و نرخ اشتغال نیز افزایش می یابد.
دیدگاهتان را بنویسید