لیست کالاهای ممنوعه در خصوص صادرات کالا
لیست کالاهای ممنوعه در خصوص صادرات کالا
یک تاجر موفق زمانی می تواند به خوبی به تجارت کالا بپردازد، که با قوانین صادرات و واردات کالا آشنا باشد. یکی از این قوانین آشنایی با کالاهای ممنوعه است که در این مقاله به تفضیل راجع به آن سخن خواهیم گفت. در واقع این موضوع علاوه بر قانون هر ساله به عنوان بخش نامه و آئیین نامه نیز انتشار می یابد.
کالاهای صادراتی ممنوعه شامل چیست؟
این اقلام توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به سازمان توسعه تجارت ایران ابلاغ شده که در آن صادرات 50 قلم کالا را ممنوع اعلام کرده است. که در زیر به آن اشاره شده است:
1- گندم
2- آرد
3- شکر
4- قند
5- روغن نباتی
6- گوسفند زنده
7- گوشت قرمز
8- کاتد مس
9- مفتول مسی
10- پوست خام
11- انواع لاستیک خودرو
12- انواع محصولات پلیمری
13- ماشین آلات صنعتی و راه سازی وارداتی
14- قطعات خودروی وارداتی
15- انواع کاغذ
16- ذرت دامی
17- کنجاله سویا
18- دانه سویا
19- شمش آلومنیوم
20- شمش فولاد
21- قراضه آهن
22- ضایعات پت
23- آخال کاغذ
24- سولفور مولیبیدن
25- جو
26- انواع چوب
27- چای وارداتی
28- وت بلو(گاوی و گوسفندی)
29- انواع برنج وارداتی
30- انواع علوفه
31- انواع شیرخشک
32- انواع کره حیوانی
33- انواع محصولات فولادی
34- دوده کربن
35- سولفات سدیم
36- کربنات سدیم
37- سود کاستیک
38- اسید سولفوریک
39- LAB
40- بنزن
41- جوش شیرین
42- استایرن مونومر
43- پلی اتیلن pe
44- پلی پروپیلین pp
45- پلی اتیلن ترفتالات pet
46- پی وی سی pvc
47- پلی استایرن ps
48- دی اکتیل فتالات dop
49- اکریلونیتریل بوتادین استایرن abs
50- کریستال ملامین
ممنوعيت صادرات اين اقلام از سوي دولت را ميتوان راهی براي جلوگيري از سوءاستفاده برخي از افراد خواند كه در گذشته با استفاده از ارز دولتی و مزایای مربوط به آن اقدام به واردات کالا ميكردند و بعد از آن، کالا ها را به نرخي متفاوت تر به بعضی از کشورها صادر می شد.
ممنوعیت دائمی کالا های صادراتی
کالاهای ممنوعه صادراتی، از جمله محصولاتی هستند که صادرات آنها به کشور ضرر می رساند و در واقع سیاست های اقصادی و قوانین کشوری، خروج این کالا ها را ممنوع اعلام کرده است و از خروج آن ها جلوگیری می کند و در صورت اینکه تجار به صادرات این قبیل از کالا ها بپردازند، مجازت خواهند شد.
اما گاهی پیش می آید که صادرات یک سری از کالاها در زمان مشخصی ممنوع اعلام می شود و عوامل گوناگونی نیز در این زمینه دخیل خواهند بود و همچنین فاکتور های زیادی نیز در این ممنوعیت نقش دارد؛ اما قابل ذکر است که، صادرات بعضی از کالاها و محصولات بهطور دائمی، ممنوع میباشد.
بایستی بدانید که دلیل این ممنوعیتها فرق می کند. بهعنوان نمونه، می توان به ممنوعیت صادرات برخی گونههای گیاهی، جانوری و دامی که با هدف، مراقبت از محیط زیست کشور تدوین شده است اشاره کرد، که در واقع هدف آن یک نوع حفاظت از حیات جانوری است و تجار اجازه صادرات را به دلیل جلوگیری از نابودی نسل آن ها، نخواهند داشت. و همچنین صادرات اشیای خاص و عتیقه، مانند اشیایی که از زمین استخراج میگردد، ممنوع است. لازم به ذکر است که هدف از این کار، حمایت و حفاظت از میراث باستانی و فرهنگی کشور است.
بنابراین صادرکنندگان کالا اجازه ندارند که این کالاها را بدون محدودیت، صادر نمایند و باید در مقابل نیز ما بایستی توجه داشته باشیم که این ممنوعیت همیشگی است و مانند ممنوعیتهای غیر دائمی، پس از گذشت زمان، جواز صدور برای صادرات این کالا ها، داده نخواهد شد.
لازم به ذکر است که صادرات بعضی از کالاهایی که ساخت آنها در ایران قانونی نیست نیز کلا ممنوع است و چنانچه صادر شود، در گمرگ بلوکه خواهد شد؛ کالاهایی مانند ابزار قمار، مواد مخدر، مشروبات الکلی، اسلحه، گوشت خوک که ساخت و صادرات آن در ایران طبق قانون مذکور، ممنوع اعلام شده است.
چه کالاهایی مجازز به وارد شدن است؟
طبق موارد گفته شده بالا، صادرات برخی از کالا ها بر اساس قانون ممنوع است و تاجر نمی تواند آن موارد را صادر کند. اما همان طور که این قانون در خصوص صادرات کالا وجود دارد در حوزه واردات نیز، راه پیدا کرده است و محدودیت های خاص خود را برای تجار به وجود آورده است.
در واقع این ممنوعیت در هر دو حوزه صادرات و واردات کالا وجود دارد. در خصوص واردات کالاهای مختلف نیز یکسری معیارهایی مطرح است که موجب شده است تا لیست هایی از کالاهای مجاز و ممنوعه فراهم و صاحبان کالاها نیز با داشتن اطلاعات مورد نیاز، اقدام به سفارش محصولات مختلف می کنند.
خوب است بدانید که، لیست کالاهای مجاز وارداتی برای شرکت های مختلف اهمیت بالایی دارد زیرا آن ها با انجام بررسی های همه جانبه، لیست کالاهای مجاز وارداتی را بررسی و سفارش می دهند و در زمان مشخصی که می خواهند، به دست آنهامی رسد.
در آغار کار، کالاهای وارداتی و صادراتی بایستی ابتدا به اداره گمرک سفارش داده شوند و سپس بعد از بررسی های لازم به محل مورد نظر تحویل داده خواهند شد، در اداره گمرک مسائل زیادی، توسط کارشناسان توانمند مورد تحیل و ارزیابی قرار می گیرد، که یکی از این موارد بررسی کالاهایی است که صادرات آن ممنوع بوده و امکان آن نیز وجود ندارد. برگ سبز گمرک، همان تاییدیه ایی است که آن مرجع در خصوص مجاز بودن کالا می دهد و تاجر بعد از آن می تواند به ادامه فرایند تجاری خود بپردازد.
کالاهای مشروط
کالاهای مشروط، کالاهایی هستند که اجازه صادرات توسط تاجر، را ندارند و ارسال آنها به کسب تأییدیه از سازمانهای دولتی بستگی دارد. در واقع تاجر این امکان را دارد که مجوز قانونی برای کالای خود را اخذ و بعد از آن، اقدام به صادرات کالا نماید. این مشروطیت در خصوص، حمایت از تولیدکننده داخلی است و نباید با دیگر مسائل مانند، گواهینامههای استاندارد ویا دیگر مجوزهایی که لازم است گرفته شود، اشتباه بگیریم. درواقع صادرکننده این امکان را دارد که برای گرفتن مجوز صادرات کالاهای مشروط، به سازمان مربوطه رفته و در صورت تایید شدن مراحل اولیه، مجوز و تاییدهای لازم را بگیرد.
کلام آخر
صادرات و واردات کالا ها من جمله مواردی است که دولت ها همواره به آن، توجه ویژه ایی دارند و قوانین صادرات و واردات خاصی برای آن در نظر گرفته اند.می توان گفت که، همان طور که دولت تهسیلات خاصی به تجار می دهد، در مقابل یک سری قوانین منع کننده نیز برای آن ها در نظر می گیرد، که از جمله آن می توان به قوانینی اشاره داشت که واردات و صادرات یک سری از کالا ها را ممنوع اعلام کرده است و تجار نیز لازم است که حتما این قوانین گمرکی را رعایت فرمایند تا خللی بر سر راه آن ها به وجود نیاید.
دیدگاهتان را بنویسید