گمرکهای آذربایجان
گمرکهای آذربایجان
گمرک هر کشور یک سازمان دولتی است که بر اجرای صحیح تمام قوانین موجود در حوزه های واردات و صادرات و ترانزیت کالا نظارت می کند. در این مقاله قصد داریم تمام گمرکات استان آذربایجان را به شما بیان کنیم. منظور از استان آذربایجان، استان آذربایجان شرقی و غربی است.
گمرکات استان آذربایجان غربی
گمرک ارومیه
از آنجایی که مکان این گمرک در مسیر قفقاز و آسیای میانه است، فعالیت زیادی دارد و یکی از پرتردد ترین گمرکات کشور است. خدمات این گمرک عبارتند از ورود و خروج موقت، ترانزیت، صادرات و واردات قطعی است. شهر ارومیه بیشترین مرز با کشور ترکیه را دارد، از این رو این گمرک جز مهمترین گمرکات کشور به حساب میاید.
گمرک سرو
سرو از شهر های استان آذربایجان غربی است که در نزدیکی گمرک اسن دره ترکیه و 55 کیلومتری شهر ارومیه قراردارد. به دلیل فعالیت های گسترده گمرک ارومیه، قسمتی از کالای صادراتی از گمرک سرو به کشورهای ترکیه، عراق، گرجستان و … صادر میشود. علاوه بر کشورهای آسیایی، از گمرک سرو به کشورهای اروپایی نیز صادرات صورت می گیرد.
نزدیکی این گمرک به دو شهر تبریز و ارومیه مزیت های زیادی از جمله زیرساخت جادهای و دسترسی ساده به فرودگاه را برای تجار آماده کرده است. خدمات این گمرک به صورت شبانه روزی است و در زمنیه صادرات و واردات، ترانزیت، مسافری خدمات ارائه می کند.
گمرک کیله سردشت
این گمرک در 10 کیلومتری شهر سردشت قرار دارد. از طرفی فاصله گمرک کیله تا کردستان عراق 20 کیلومتر است. هدف اصلی از احداث این گمرک صادرات هر چه سریع تر کالا به کردستان عراق و تصاحب این بازار بوده است.
گمرک مهاباد
این گمرک در استان آذربایجان قرار دارد که اکثرمردم آن کرد نشین هستند و این هم زمانی توانسته مبادلات بسیار خوبی را برای هر دو کشور به وجود بیاورد. در نتیجه میزان صادرات از این گمرک بالاتر رفته و آمار بسیار خوبی را ارائه کرده است.
اکثر کالاهایی که از این گمرک صادر میشود به سمت کشور عراق است و مابقی نیز به کشور آذبایجان صادر میشود.
کالاهایی که از این گمرک صادر میشود شامل: پودر رختشویی، ضدیخ و فرش ماشینی است که بیشترین آمار کالاهای صادراتی را به خود اختصاص می دهد.
بر اساس آمارهای ارائه شده از سمت مراجع رسمی بیش از ۷۲۵ پروانه خروج موقت خودرو از گمرک مهاباد صادر شده است که در مقایسه با آمارهای سال گذشته نرخ قابل توجه ایی است و رشد بسیار خوبی داشته است.
به دلیل حساسیت های موجود تمرکز ویژه ایی بر این منطقه وجود دارد که باعث شده است نظارت جدی بر قاچاق کالا صورت بگیرد و در نتیجه آن یک واحد مستقل قضایی جهت نظارت بر این موضوع به وجود آمده است که این کار را تحت نظر خود دارد.
گمرک تمرچین
این گمرک همچون گمرک مهاباد دارای واحد مستقل قضایی است که تجار می توانند برای امور خود به آن جا مراجه کنند.
موقعیت جغرافیایی این گمرک در 11 کیلومتری شهر پیرانشهر قرار دارد که مرزی بین ایران و عراق است.
در واقع این گمرک به دلیل موقعیت بسیار عالی که دارد از ظر جغرافیایی و سیاسی بسیار مهم است در واقع گمرک تمرچین محل عبور کالاهای صادراتی به مقصد کشور عراق می باشد که این خود آمار کالاهای صادراتی را افزایش می دهد.
کالا هایی که از این مرز عبور می کند شامل:
سیمان
صنایع فلزی
میلگرد
مواد غذایی
لوازم صنعتی
میوه
فرش ماشینی است.
همچنین این نقطه مرزی محل ورود کالاهای مختلف از جمله ماشین آلات سنگین و قطعات و لوازم آنها، لوازم صوتی و تصویری، لوازم خانگی، پوشاک میباشد. به دلیل اینکه 19 درصد از کالاهای صادراتی از این مرز عبور می کنند. دارای اهمیت فراوانی است .
گمرک خوی
دو گمرک از انواع گمرکات استان آذربایجان در شهر خوی قرار دارد. گمرک خوی و گمرک رازی در این شهر قرار دارد. کشور ایران از طریق گمرک خوی با کشورهایی از جمله عراق، ارمنستان، آلمان، آذربایجان ارتباط دارد. بنا به گفته حجت چاوشی مدیر گمرکات شهر خوی در نیمه سال گذشته میزان کالا صادر شده یا وارد شده از دو گمرک رازی و خوی به بیش از ۲۰۰ هزارتون رسیده است. لازم به ذکر است که بیش از 80 درصد کالاهای صادر شده از این دو گمرک از استان آذربایجان غربی بوده است.
گمرک رازی
گمرک رازی یکی دیگر از گمرکات استان آذربایجان که در شهرستان خوی قرار دارد و شهرستان خوی یکی از شهرهای بزرگ آذربایجان غربی است. گمرک رازی به دلیل دارا بودن جاده و همچنین دارا بودن مسیر ریلی توانایی ارائه حجم بالایی از خدمات ترانزیتی را داراست. موقعیت دقیق مکانی گمرک رازی در ۷۵ کیلومتری شهرستان خوی و 5 کیلومتری شهرستان قطور است. یکی از اهداف آینده راجع به گمرک رازی، تبدیل شدن این گمرک به گمرک تخصصی است. به این معنا که قرار است در صورت امکان از این گمرک تنها صادرات فرش و عسل صورت بگیرد. در این زمینه مطالعات در حال انجام شدن است.
گمرک بازارگان
گمرک بازرگان در سال 1305 با هدف برقراری روابط بیشتر با کشور ترکیه احداث شد. شهر بازرگان با گمرک بازرگان فاصلهای حدود یک کیلومتر دارند. از گمرک بازرگان، سواری، اتوبوس و کامیون گذر می کند. علاوه بر صادرات و واردات و ترخیص این گمرک خدمات مسافربری را نیز ارائه می دهد.
گمرک بازارچه ساری سو
در این گمرک صرفاً صادرات و واردات قطعی مورد انجام است.
گمرک پلدشت و بازارچه صنم بلاغی
در این گمرک امور مسافری و صادرات و واردات قطعی با دقت بالا انجام میشود.
گمرکات استان آذربایجان شرقی
گمرک تبریز
گمرک تبریز یکی از گمرکات فعال استان آذربایجان و یکی از قدیمی ترین گمرکات کشور است. از وسط این گمرک مسیر ریلی برای محموله های باری عبور می کند. در این گمرک خدمات مختلفی از جمله واردات و صادرات قطعی، ترانزیت، امور مسافربری و… انجام میشود.
گمرک جلفا
شهر جلفا در 150 کیلومتری شهر تبریز قرار دارد. گمرک جلفا در شهر جلفا و در مسیر ترانزیتی بین ایران و روسیه قرار دارد. این گمرک جز بزرگترین گمرکات استان آذربایجان به حساب می آید. شهر جلفا به واسطه قرار گیری در کنار رود ارس با کشور ارمنستان و آذربایجان مرز مشترک دارد. از مهمترین مزایای این گمرک هزینه پایین انبارداری آن است. گمرک جلفا یکی از مهمترین گمرکات کشور است.
گمرک سهلان
گمرک سهلان در مسیر تجاری ایران – اروپا قرار گرفته است. این گمرک از دو روش زمینی و ریلی، هوایی به تجار خدمات می دهد. گمرک سهلان در نزدیکی راه آهن ایران- ترکیه و همچنین در اطراف فرودگاه بین المللی تبریز قرار دارد. به همین دلایل است که گمرک سهلان به عنوان یکی از مهم ترین گمرکات کشور شناخته میشود. خدمات صادرات و واردات قطعی، ترانزیت و کاپوتاژ در این گمرک انجام میشود.
گمرک نوردوز
نوردوز یکی از روستاهای اطراف آذربایجان شرقی است که از طریق رود ارس با کشور ارمنستان مرز مشترک دارد. هرساله مقدار زیادی از کالاهای صادراتی از طریق گمرک نوردوز به شهر ارمنستان ارسال می شود. برای مثال گاز ایران که یکی از موارد صادراتی مهم به ارمنستان محسوب میشود از طریق شهر نوردوز انتقال پیدا می کند.
گمرک مراغه
مراغه یکی از شهرهای آذربایجان شرقی است که حدود ۱۷۵ هزار نفر جمعیت دارد.
کلام آخر
هم مرزی و داشتن مرز مشترک با کشورهایی مانند ترکیه و آذربایجان و ارمنستان باعث شده که اکثر شهرهای استان آذربایجان غربی و شرقی با هم دیگر مرز مشترک داشته باشند. در این مقاله انواع گمرکات استان آذربایجان را بررسی کردیم
دیدگاهتان را بنویسید