گمرکات هرمزگان
گمرکات هرمزگان
موقعیت جغرافیایی استان هرمزگان در شمال تنگه هرمز قرار داد و از جنوب ایران به خلیج فارس و دریای عمان راه دارد. شغل مردم آن اکثرا کشاورزی، ماهی گیری و تجارت است. هرمزگان همچنین دارای یک سری منابع عظیم نفتی است که از نظر حمل و نقل و مسیر ارتبطی در موقعیت بسیار عالی قرار گرفته است. هرمزگان استانی است که دارای جزایر متفاوت از جمله کیش و قشم است که در بین جزایر در کل کشور اهمیت فراونی دارد.
این استان دارای گمرک های زیادی است که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد
- گمرک شهید رجایی و منطقه ویژه اقتصادی
این گمرک هر آنچه را که مربوط به امور تجاری می شود انجام می دهد که این موارد شامل: ترخیص کالا است که می توان از جمله آن به صادرات و واردات قطعی و موقت، ترانزیت خارجی مبدا و مقصد، کارنه تیر مبدا و مقصد، امور مربوط به کابوتاژ، ملوانی، و مرزنشینان صورت می گیرد و از مسائل مهمی که می توان به ان اشاره کرد، داشتن یک مرجع قضایی در گمرک آستارا است که چنانچه تجار چالشی در این حوزه داشته باشند می توانند از طریق این مرجع، مسائل خود را حل و پیگیری نمایند.
در زیر فهرستتی کامل در خصوص گمرک های کشور برای شما آورده شده است.
- گمرک منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس
یکی از گمرک های استان هرمزگان است که نزدیک به بندرعباس بوده و این منطقه در دی ماه سال 1376 فعالیت خود را با نام منطقه ویژه معادن و فلزات رسما آغاز کرد.
فعالیت هایی که در گمرک ویژه صنایع مدنی و فلزی خلیج فارس انجام می شود:
بهره برداری از فاز جنوبی این منطقه و ساخت ساختمان های اداری منحصر به فرد
تکمیل حصار کشی منطقه میانه
ساخت هتل پنج ستاره برای اسکان مسافران و سرمایه گذاران داخلی و خارجی
ایجاد لوله کشی آب و احداث کارخانه آب شیرین کن برای منطقه
ساخت پل روگذر و وصل نمون آن به بزرگراه شهید رجایی
و احداث خط ریل مختص منطقه ویژه اقتصادی
مزایای گمرک منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس
خلیج فارس دسترسی بسیار خوبی با آب های ازاد دارد و به همین دلیل موقعیت قرار گرفتن این گمرک بسیار عالی است.
نزدیکی بودن به فرودگاه بین المللی بندر عباس از مزیت های بسیار مهم این گمرک است و به همین دلیل می توان گفت که حمل و نقل به شکل بسیار آسانی صورت می گیرد.
نزدیک بودن خطوط ریلی به این گمرک
دسترسی آسان به بنادر شهید رجایی و باهنر همچنین وجود اسکله با ظریفت تخلیه و بارگیری حدود 15 میلیون تن به صورت سالیانه
این گمرک به پالایشگاه های نفت گاز مانند فاز هشتم، ستاره خلیج و هرمز که با توان تولید روزانه یک میلیون بشکه است.
3 . گمرک پهل، گمرک لاوان، گمرک لاف: در گمرکات پهل و لاوان و لافت فقط امور کابوتاژ وملوانی انجام می گیرد. این اسکله در ۷۰ کیلومتری بندرعباس و ۳ کیلومتری روستای پل و در ۱۸ کیلومتری بندر خمیر قرار دارد درواقع این گمرک، یکی از مسیرهایی کوتاهی است که به جزیره قشم می رسد.
4 . گمرک خمیر و گمرک چارک
از طریق این گمرک واردات و صادرات قطعی کالا ها، امورات کابوتاژ، ملوانی و مرزنشینان می باشند.
در واقع موقعیت استراتژیک این بندر به حدی مهم است که استان نیز تمرکز خاصی بر روی آن دارد چرا که به این دلیل که در این بندر تمام امور صادرات و واردات انجام می شود.
- گمرک تیاب ،
بندر تیاب از بنادر بسیار قدیمی در استان هرمزگان است که در گذشته خرما از این بندر به کشورهای حوزه خلیج فارس و هندوستان صادر میشد، تا زمانی که موقتا امور صادراتی دوباره رونق گرفت. اما با انجام پیله وری و تجاری، دوباره این بندر رونق زیادی گرفت.
در سال گذشته از گرک تیاب، حدودا ۴۰ هزار تن محصولات غیر نفتی در این بندر تخلیه و همچنین بارگیری صورت می گرفت. در سال 1401 نیز نخستین محموله به کشور عمان صورت گرفت.
6 .گمرک سیریک
گمرک کوهستک که بنام سیریک شناخته می شود، بنای تاریخی مربوط به دوره پهلوی دوم می باشد. و قدیمی بودن ساختمان آن، نشان از قدمتی طولانی و سابقه تاریخی قدیمی دارد. همچنین لازم به ذکر است که این مکان در سال 86 به عنوان یک مکان تاریخی به ثبت رسیده است.
- گمرک هرمز
در این گمرک نیز تمام امور به درستی صورت می گیرد و دارای یک مرجع قضایی نیز می باشد.
- گمرک شهید باهنر، لنگه، شیو از گمرک های بسیار مهم استان هرمزگان هستند که سابقه بسیار دیرینه ایی دارد و در آن گمرک تمام امور مربوط به ترخیص کالا غیر از خروج موقت کالا و دیگر موارد گمرکی صورت می گیرد.
- گمرک بازارچه گنگ: در این گمرک صرفا واردات و صادرات قطعی صورت می گیرد.
- گمرک ابوموسی:این گمرک فقط امور ملوانی را بر عهده دارد.
- گمرک سیری:
جزیره سیری در منطقه نازعات است و می توان گفت که از نظر استراتژیکی نیز اهمیت بسیاز زیادی دارد به همین دلیل نیز وجود، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جزیره به شدت احساس شده و آن ها نیز مستقر شده اند که وظیفه امنیت آن منطقه را نیز بر عهده دارند.
گمرک جزیره سیری در زمینه مسائلی که مر بوط به کاپوتاز است فعالیت دارد و صرفا در این حوزه خدمات رسانی می شود.
12.گمرک کیش و گمرک قشم
شاید این گمرک را بیشتر از گمرک های دیگر شنیده باشید چرا که عبور و مرور مسافر در اینچا با سهولت بیشتری صورت می گیرد. در واقع واردات و صادرات کالا به صورت قطعی و موقت، ترانزیت خارجی کالا مبدا و مقصد، امور مسافری و کابوتاژ از عمده فعالیت های گمرک کیش است و در واقع هر دو این مناطق آزاد تجاری، دارای واحد قضایی جدا هستند که تجار می توانند در صورت لزوم به این واحدها مراجعه نمایند.
کلام آخر
استان هرمزگان به دلیل شرایط تجاری و دسترسی آن به سایر نقاط داخلی و خارجی در کشور از اهمیت استراتژیک بسیار بالایی برخوردار است. و درنتیجه می توان گفت که گمرک های این استان نیز برای دولت حائز اهمیت بوده و بسیاری از کالاهای صادراتی و وارداتی از این گمرک ها به کشورهای دیگر ترانزیت می شود و در نتیجه شاهد میزان بالایی از جابه جایی محصولات تجار و همچنین مسافران نیز هستیم. در این مقاله از رادمرس به گمرک های استان هرمزگان اشاره کردیم که بهتر است برای اطلاع بیشتر از این موضوع آن را مطالعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید