میزان واردات کالای اساسی
میزان واردات کالای اساسی
هر کشور برای تامین نیازهای اولیه خود همواره نمی تواند به کالاهای تولید داخل بسنده کند، و در نتیجه به بازرگانان و تجار این اجازه را می دهد که یکسری از کالاها را از کشورهای خارجی وارد نمایند و در واقع می توان گفت که این کالاها ازهر کشوری که ایران با آن مبادلات داشته، وارد می شوند. اما بایستی توجه داشت که تمام واردات این محصولات بر اساس قوانین و مقررات امور گمرکی صورت می گیرد.
همچنین در سال های گذشته و با توجه به شیوع ویروس کرونا، میزان واردات در کشور بسیار کم تر شده و آمارها نیز در این حوزه نیز پایین ترآمده است. البته لازم به ذکر است که در تمام کشورهای دنیا نیز اوضاع اقتصادی بدین شکل بوده و در حال حاضر به دلیل بهبودی شرایط این اپیدمی فراگیر، وضعیت تجارت داخلی و بین المللی بهتر شده ومیزان واردات نیز در کشور بالا تر رفته است.
اما بایستی این نکته را دانست که همواره واردات کالای اساسی کشور در اولویت اصلی قرار می گیرد و بر اساس نیازهای اولیه، این محصولات دسته بندی می شوند.
چه کالاهای اساسی به کشور وارد می شوند
در خصوص واردات کالاها می توان گفت که یک سری از محصولات نسبت به سایر کالاهای دیگر به میزان بیشتری به کشور وارد می شوند که به نوعی به آن ها کالاهای اساسی وارداتی گفته می شود و هرساله نیز درصد قابل توجه ایی از واردات کالا را در ایران به خود اختصاص می دهند.
در زیر به طور مختصر، میزان واردات کالاهای اساسی شرح داده شده است که در سال جاری نیز با رشد روز افزونی مواجه بوده است.
- گندم، به میزان 6 میلیون تن در سال و به ارزش به میلیارد دلار در سال
- ذرت، به میزان 8 میلیون تن در سال و به ارزش دو میلیارد دلار در سال
- جو، به میزان حدودی 2 میلیون تن در سال و به ارزش بیش از 873 میلیون دلار در سال
- دانه های روغنی، به میزان حدودی 2 میلیون تن و به ارزش یک میلیارد دلار
- سویا، به میزان بیش از دو میلیون تن و به ارزش تقریبی یک میلیارد دلار
- دارو و اقلام پزشکی و دارویی که بییش از دومیلیارد دلار به کشور وارد می شود.
- روغن خوراکی، به میزان حدودی بیش از یک میلیون تن و به ارزش تقریبی دو میلیارد دلار
ماشین آلات سنگین، برنج، شکر و کود شیمایی نیز هریک به میزان بالایی از ارزش دلاری به کشور وارد می شود.
البته لازم به ذکر است که کالاهای دیگری نیز به کشور وارد می شوند که در جایگاه های بعدی قرار دارند وما در سایت رادمرس پاره ایی از موارد مهم را در بالا ذکر کرده ایم. در این حوزه با واردات بیش از ۲۷ میلیون و ۶۱۴ هزار تن کالای اساسی در 11 ماه امسال گذشته رشد 75 درصدی را شاده بوده ایم.
درست است که کالاهای بالا در کشور تولید خواهند شد اما برای تامین نیازهای اولیه نیز لازم است که این کالاها از کشورهای خارجی وارد شوند و در نتیجه نیازهای بیشتری برطرف شود.
سهم بنادر از میزان واردات کالاهای خارجی به کشور
در سال 1401 قطعا واردات کالاهای اساسی بیشتر خواهد شد و می توان گفت که تجار به میزان قابل توجه ایی این محصولات را از کشورهای دیگر به ایران وارد می کنند و همچنین با کمرنگ شدن ویروس کرونا تبادلات کالاها در آینده بیشتر نیز خواهد شد.
هر چه این میزان بیشتر باشد، بنادر تجاری در گیرتر خواهند بود. در واقع می توان گفت که بنادر نقش کلیدی و مهمی را در این خصوص دارند. و در نتیجه تجار بندری را که می خواهند کالای خود را از آن ترخیص نمایند، انتخاب خواهند کرد و بر اساس نیازها و شرایط پیش آمده، امور تجاری خود را تحت قوانین و مقرارت مربوطه انجام خواهند داد.
در سال گذشته، میزان حجم کالاهای اساسی دپو شده در گمرک بیش از ۳ میلیون و ۶۸۱ هزار و ۲۵۳ تن است که این میزان قابل توجه بوده و می توان گفت که عمده ی این کالاها مشمول ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی است. مواردی چون: گندم، جو، سویا، ذرت، دانههای روغنی و روغن خام در این دسته قرار دارند.
سهم کدام بندر در ترخیص کالا بیشتر بوده است؟
همچنین بایستی به این نکته اشاره کرد که سهم بندر امام خمینی از سایر بنادر بیشتر است، چرا که این بندر از زمره بنادر بسیار بزرگ در ایران است که روزانه حجم زیادی از تبادلات کالاها و محصولات توسط آن جابه جا می شود. و تقریبا 80 درصد از کالاهای اساسی در این بندر ترخیص شده و در مجموع حدودا به 80 تا 130 هزار تن می رسد.
میزان تردد کشتی ها شامل، ۱۹ فروند درحال تخلیه که حاوی ۵۳۳ هزارتن کالای اساسی است مانند: ذرت، گندم، سویا، جو، روغن و شکر و دیگر محصولات مهم که توسط کشتی ها تخلیه می شوند.
علاوه بر این می توان گفت که حدودا ۳۴ فروند در صف تخلیه بار خود با میزان حدودی ۲ میلیون و ۲۷۰ هزار تن ذرت، گندم، دانههای روغنی و سویا هستند.
در نتیجه با توجه به موارد بالا که ذگر شد حجم واردات کالاهای اساسی به کشور از نظر تخلیه بار کشتی، شامل کالاهای در انتظار تخلیه و تخلیه شده، است که به ۶ میلیون و ۴۸۵ هزار تن رسیده است.
نقش ارز نیمایی در واردات محصولات به کشور
با توجه به قانون، ورود کالاهای اساسی به کشور بر اساس ارز نیمایی صورت می گیرد که این کالاها شامل کالاهای اساسی و یک سری محصولات است که بر اساس آن قانون مربوطه اجازه این کار را به تجار داده است. و در واقع می توان گفت که به طور کلی حجم واردات کالاها به کشور روبه افزایش است و با تخلیه بارهای تجاری از گمرک این میزان بیشتر خواهد شد.
همچنین لازم به ذکر است که با توجه به ابلاغیه جدید از سوی دولت، درخصوص تمام کالاهایی که تاجر می خواهد به ان ها ارز تخصص داده شوند، می توانند نسبت به ترخیص تا 100 درصد، عمل کنند.
همچنین این روند در حال بررسی است که کالاهای بازرگانان در گمرک نگه داری نشوند و بالافاصله بعد از ترخیص نیز یکسره حمل صورت می گیرد. در حال حاضر ترخیص کالا به صورت یکسره بیشتر در خصوص اقلام دارویی انجام می شود، و درنتیجه به علت مهم بودن این اقلام دارویی در کشور به صورت کالای رسوبی در گمرک نگه داری نمی شوند.
در واقع آن قبیل از کالاها که معطل ماندن آن ها در گمرک موجب خراب شدن محصولات خواهد شد و هچنین ضرر زیادی به تاجر خواهد رسید. پس همه ی تلاش دولت در این خصوص است که این کالاها در گمرک معطل نشوند و تاجر بتواند راحت تر این محصولات را ترخیص نماید.
کلام آخر
همان طور که گفته شد، واردات کالاهای اساسی همواره در کشور جزو اولویت های مهم قرار گرفته و دولت تیز در این خصوص از تاجر حمایت می کند. در سال گذشته اقلامی چون گندم و لوازم پزشکی بیشتر آمار واردات به کشور داشته که این موضوع نشان می دهد این میزان از واردات روز به روز در حال افزایش است.
در واقع چنانچه میزان واردات محصولات در کشور بالا رود، بایستی به گونه ایی باشد که که به تامین کننده داخلی اسیب نرساند و در نتیجه میزان رشد اقتصادی نیز بالاتر رود و تجار نیز راغب باشند که اجناسی ایرانی را نیز صادر نمایند. پس درنتیجه نمی توان واردات را بی برنامه در حوزه تجارت افزایش داد و توان اقتصادی کشور در برابر آن را نادیده گرفت.
البته قانون ومقررات نیز به درستی بر این موضوع نظارت دارد و قانون از ورود کالای قاچاق به کشور جلوگیری می نماید.
دیدگاهتان را بنویسید